25.4.2018

PÄIVÄRETKI HELVETINKOLULLE JA TAKAISIN: HELVETINJÄRVEN KANSALLISPUISTO

Koska aikataulut sen tällä hetkellä sallivat, olen päättänyt nauttia luonnosta mahdollisimman paljon. Niinpä toissa viikon aikaisempi kahden kansallispuiston yöretki sai seurakseen samalle viikolle vielä päiväretken Helvetinjärven kansallispuistoon. Edellisestä retkestä Helvetinjärvelle oli kulunut jo lähemmäs kymmenen vuotta, tuolloin mukana oli useampi reipas vartiolainen partiohuivit kaulassa. Tuosta reissusta on erityisesti jäänyt mieleen laavun pystytys Haukanhiedan leirintäalueelle. Hetki oli hieman tuulinen ja yhtäkkiä sää vaihtui hyvinkin äkäiseen ukkoskuuroon, jolloin vasta muutamasta kulmasta kiinnitetty laavukangas oli tuulen riepoteltavissa. Onneksemme laavu säilyi kuitenkin ehjänä ja retki jatkui rauhallisemmissa merkeissä. Partio onkin tuonut mukanaan monia ikimuistoisia hetkiä. Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen kyseisen harrastuksen pariin nuorempana päätynyt, vaikkei se enää arkeeni kuulukaan. Luonnossa ja metsässä olen viihtynyt aina, mutta partio on innostanut minut retkeilyn pariin ja madaltanut huomattavasti kynnystä retkeilyn harrastamiseen omin päin. Se on myös aloittanut jo tähän päivään asti säilyneitä ystävyyssuhteita, kuten ystäväni kanssa tämänkertaisella reissulla makkaranpaiston yhteydessä totesimme. <3






Sää oli tyyni ja aurinkoisen keväinen kun lähdimme matkaan Kankimäeltä Helvetinportin saattelemina. Lunta Helvetinjärvellä riitti vielä reilusti vaikka lukuisat solisevat purot antoivat jo merkkejä keväästä. Nyt maa on kuitenkin alkanut varmasti jo lumen alta paljastua. Heti alkumetreillä oli pysähdyttävä ihastelemaan lumen keskellä virtaavaa puroa, joita myöhemmin vastaan tuli toki vielä monia.




Helvetinkolun päivätuvalle laskevat noin 200 porrasta olivat odotettavasti melko liukkaassa kunnossa. Varovaisuus oli tarpeen ja välillä portaita sai lasketella alas.  Alhaalla odotti valmis nuotio, joten lounasta ei tarvinnut pitkään odotella. Samalla ihastelimme Iso Helvetinjärveä ja kurkistimme sisään päivätupaan.




Helvetinkolu on ehdottomasti yksi hienoimpia näkemiäni luonnon nähtävyyksiä Suomessa. Iso Helvetinjärveltä nouseva pari metriä leveä rotko on vaikuttava näky. Paikkaan on ehdottomasti palattava myöhemmin vielä uudestaan, kun rotkon pohjalla pääsee kävelemään. Helvetinkolun ylätasanteelta ulottuu näköalat pitkälle Iso Helvetinjärven yli. 




Paluumatkalla saimme ihastella vielä muutamia pieniä vesiputouksia, jotka virtasivat vuolaasti osittain vielä jään alla. Helvetinkolun lisäksi yksi Helvetinjärven hienoimmista paikoista on ehdottomasti aikaisemmin mainittu Haukanhiedan telttailualue. Tällä kertaa retkemme ei ulottunut sinne asti, mutta paikan pitkä hiekkaranta on jäänyt pysyvästi mieleeni. Sinne voisin tulevana kesänä riippumattoni yöksi ripustaa. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti